YARÁKÄ KONCERT


YARÁKÄ (IT)

Yarákäs musik er gennemsyret af ritualer: hver sang beretter om eksorcismen af ondskab fra sjælen eller om en frygt, der blokerer for energistrømmen, og finder helbredelse gennem forfædrenes sang.

Yarákä graver ned i det oprindelige for at finde knudepunkter mellem urkulturer og etniske grupper. Summen af det hele er en art opløftende, shamanistisk folk-fusion fra Apulien.

På albummet “Curannera” (2023) præsenterer trioen otte sange, der forbinder originale kompositioner med rearrangerede, traditionelle kompositioner. Yarákäs musikalske rejse snor sig gennem hele Syditalien fra den gamle, dobbelte kystby Taranto, der er udgangspunkt for ensemblets oprindelse og musikalske forskningsarbejde, der udføres hensigten om at genopdage og løfte fortidens traditioner.

Taranto er som alle kystbyer et historisk mødested mellem fjerne steder. Yarákä ønsker gennem deres musik at hylde byens rige historie, grundlagt af spartanerne, og ikke mindst den betydelige rolle byen spillede under Magna Grecia-perioden. Genopdagelsen af Tarantino-dialekten, der besidder en enestående musikalsk rytmicitet, udgør rygraden i ensemblets unikke musikalske udtryk, lige som det fungerer som et værktøj til at sprede idealerne og tusindårshistorien i byen med de to have.

Kort fortalt: Yaràkä er lyden fortidens ritualistiske brug og skikke, der reaktualiseres gennem historisk-kritiske undersøgelser og lokal kærlighed til ophavsbyen, Taranto, hvor hele verden engang mødtes og udvekslede idéer. Og nu gør de det igen gennem Yaràkäs musikalske løfterige genopfindelser.

Yarákä består af: Gianni Sciambarruto: berimbao, guitar, saz, doromb, vokal
Virginia Pavone: vokal, harmonisk barkfløjte, shamanisk tamburin.
Simone Carrino: tamburin, riq, daf, kanjira, troccola, vokal