MOMENTUMMODELLEN
Momentummodellen er Teater Momentums særlige måde at skabe scenekunst på. Den bygger på klare værdier, faste dogmer og velafprøvede formater, som tilsammen danner rammen for nyskabende og aktuel scenekunst. Modellen hviler på et kunstsyn, hvor den skabende kraft ikke udspringer af det enkelte individ, men opstår i fællesskab med andre. Fællesskabet er bredt og favner både forskellige kunstnere, fagligheder, publikum og virkeligheden udenfor teatret. Derudover rummer modellen et dannelsessyn, hvor ikke kun scenekunsten udvikles – men også mennesker, både indenfor og udenfor teatret.
Momentummodellen bygger på fire kærneværdier: BETYDNING – Det skal være vigtigt og aktuelt. BEVÆGELSE – Det skal forandre og skabe nye opdagelser. FORUNDRING – Det skal udfordre og nytænke. FÆLLESSKAB – Det skal samle og opsøge.
Disse værdier udgør fundamentet for både et stærkt kunstnerisk indhold og et bæredygtigt arbejdsmiljø.
Dogmerne er en række principper, der sikrer, at Teater Momentum hele tiden bevarer sit momentum. Det betyder blandt andet krav om nykreationer, kunstnerudskiftning, tværfaglighed, samarbejde og et aktivt læringsmiljø for både publikum og personale.
-
- Momentum skaber virkelighedsnære nykreationer: Momentums egenproduktioner er altid nyskabte fra bunden – Og de igangsætter altid samtaler om vor tids virkelighed.
- Momentum har løbende udskiftning af kunstneriske profiler: Sæsonens tre kunstneriske profiler til teatrets egenproduktioner udvælges på baggrund af deres kunsteriske praksis og visionære tilgang samt deres refleksioner om at samskabe med Momentum.
- Momentum åbner branchen op med OPEN CALLS: Momentum ønsker at inviterer forskellige kunstneriske fagligheder ind i huset samt at sikre sammensætningen af nye grupper, hvor ingen eææer få har arbejdet sammen før.
- Momentum producerer altid i tværfaglig og udvidet dialog: Alle kunstnere og kulturskabere arbejder efter faste procesdesigns, som forinden er skabt af teatret på baggrund af grundigt forarbejde. Disse procesdesigns indeholder for alle, mere tværfagligt samarbejde end der traditionelt har været i teaterbranchen, hvor også roller og magthieraki i nogle faser udviskes.
- Momentums egenproduktioner indeholder fælles udviklingsprogrammer: Disse faciliterer af teatret i starten af samarbejdet, og har fokus på at skabe et udviklings- og læringsmiljø for både kunstnere og ansatte kulturskabere i huset. Vi ønsker her at skabe en tidlig samskabelse af indholdet samt sikre relationelle forbindelser.
- Momentum arbejder med faste formater for det kunstneriske indhold: Disse faste formater indeholder både beskrevet koncepter og tematikker, samt faste rammer, processer og tilgange, som de deltagende kunstnere skal ville og kunne arbejde indenfor.
- Momentum er formatudviklende: Vi justere og udvikler løbende både nye og eksisterende formater på baggrund af grundige overvejelser og afprøvninger. Momentum skaber nytænkende og tværkunstneriske formater. der sammenkobler scenekunst, musik og talks.
- Momentum er metodeudviklende: Når vi oplever mønstre i vores praksis opg dagligdag som udfordrer, så undersøger vi konstruktivt og nuancerende hvad vi kan ændre i vores metode/praksis for at imødegå disse mønstre i fremtiden. Momentum ønsker at dygtiggøre os i at facilitere og realisere Momentummodellen, og er derfor opmærksomme på løbende at evaluere og kvalificere vores metode/praksis.
- Momentum vægter altid kunst og fællesskab lige højt: Momentum arbejder altid på at forene disse for både ansatte og publikum.
- Momentums visioner og dogmer skal genbesøger: Vi genbesøger vores vision og dogmer for teatret min. hver 4. år, eller ved skifte af teaterdirektør. Når virkeligheden forandres, så må Momentum også gøre det.
Formaterne er fastlagte rammer for Momentums produktioner og processer. De er udviklet til at fokusere og fremme mest muligt kunstnerisk og skabende indhold på scenen i Odense. Formaterne faciliteres af Momentums faste stab, som er eksperter i at producere og administrere dem – så kunstnerholdet kan fordybe sig fuldt ud i deres kerneopgave: at skabe stærk scenekunst.
VOLUME 1: DET FØRSTE EKSPERIMENT
VOLUME 1: Et eksperiment. Skuespillerne i ensemblet fik udleveret et kamera til at dokumentere de tre opsætninger de var sammen om at lave. Der var ikke opstillet regler for hvad de skulle filme eller skrevet en drejebog for forløbet hvilket der kom en masse materiale ud af.
VOLUME 2: KAOS I STRUKTUREREDE RAMMER
VOLUME 2: Et sted hvor det komplicerede, bliver forenklet til det minimalistiske. Store følelser og problematikker bliver kogt ned til en kraftfuld maggiterning.
VOLUME 3: ET PARCELHUS-INDRE
VOLUME 3: Leverpostej og staudebede glider i ét med dæmonisk galskab
VOLUME 4: HVAD BRINGER ÅRTUSINDESKIFTET?
VOLUME 4: Er en undersøgelse af danske børns verdensbillede. Lige nu (2011). Hvem er de egentlig – denne første generation i det nye årtusinde og hvad siger deres observationer om os voksne?
VOLUME 5: TAKT, TONE & JANTELOV
VOLUME 5: Klassiske emner om takt og tone bliver udforsket, samt den mørkere side af menneskets natur. Klassiske danske emner som Janteloven bliver sat på spidsen. Momentum volume 5 vil prøve at ramme vor tids (2011/12) nerve og længsel.
VOLUME 6: EN HYLDEST TIL OUTSIDEREN!
VOLUME 6: Med et friskt blik fra den store verden, kaster Momentum sig ud i teamet: OUTSIDERE. Store kunstnere, markante politikere, banebrydende videnskabsmænd – mennesker med særlige visioner, har altid været outsidere. Outsidere er ikke altid nemme at håndtere, de er ulydige, overskrider grænser, de ser ud og opfører sig anderledes end andre. Men de er farverne i et samfunds sort/hvide tankegang, og derfor får de vores fulde opmærksomhed!
VOLUME 7: FORTÆLLINGER FRA FILMENS VERDEN
VOLUME 7: Der tages livtag med tre klassiske historiefortællinger fra filmens verden: Et bankrøveri, en zombieepidemi og en rumrejse til et nyt solsystem.
VOLUME 8: VERDEN SOM SUPER MARKED
VOLUME 8: Momentum udforsker temaet “Super Marked” og sætter i sæsonen fokus på markedet som fænomen, som forførelse, som fiksion og som altkonsumerende “naturkraft”, der styrere vores samfund.
VOLUME 9: KOLLEKTIVT KREERET SCENEKUNST
VOLUME 9: En sæson med fokus på diversitet i såvel performere som i udtryk. I sæsonen eksperimenteres der med kunstens rolle i samfundet, og en ambition om at sætte fysiske og digitale aftryk udenfor teatersalen skabes.
VOLUME 10: DET NY KGL. TEATER
VOLUME 10: Denne sæson forvandles Teater Momentum til Det Ny KGL. Teater, med alt hvad det indebærer. Målet er at producerer et bud på samtlige titler – simultant med Det KGL. Teater. Lillesøster i provinsen vil, på sin egen afmægtige men frimodige facon, lege med storesøster i hovedstaden.
VOLUME 11: BY PROXY OVERTAGER MOMENTUM
VOLUME 11: Er en sæson hvor Momentum overtages af det nordiske scenekunstkollektiv BY PROXY. Det er en sæson om fællesskab, ensomhed, og den inddrager hele Odense som scene!
VOLUME 12: NEO-EUROPA OPSTÅR!
VOLUME 12: Skaber tre forestillinger som alle tager afsæt i virkelige begivenheder. Der udforskes i doku-fiktion i scenerummet og Momentum medarbejdere er alle med til at udvælge dre tre virkelige begivenheder som forestillingerne skal tage udgangspunkt i.
VOLUME 13: UNDERGANGEN NÆRMER SIG
VOLUME 13: Mennesket har altid troet, at det levede i de sidste tider. Derfor er der denne sæson fokus på temaet: Undergang, på Momentum. Der undersøges hvorfor mennesket fascineres af dommedagsfortællinger, og hvad det vil sige for mennesket at være helt tæt på slutningen.
VOLUME 14: TEATER SORT / HVID PÅ MOMENTUM
VOLUME 14: Teater Momentum og Teater Sort/Hvid slår sig sammen i et kompromisløst, kunstnerisk refleksionsrum! Landet er lukket ned af Corona-virus, men Momentum lader sig ikke stoppe. Der tænkes ud af boksen og skabes corona-venligt teater.
VOLUME 15: TVÆRÆSTETISK KUNST PRØVES AF
VOLUME 15: Momentum vil være first-movers og vise vejen for kunsten på flere fronter. Fællesskaber skabes og der eksperimenteres i samarbejde med den kunstakademi-uddannede Mona Sander.
VOLUME 16: NATIONALROMANTIK 2:0
VOLUME 16: Byder på et opbrud med frasen ” Alting var bedre i gamle dage”. For hvorfor skal vi nostalgisk hylde os selv? Har vi ikke gjort det rigeligt? I sæson 2022 / 23 generobre Momentum nationalromantikken og genopdager den på ny.
VOLUME 17: EN ODE TIL HORROR GENREN
VOLUME 17: Vil udfordre den klassiske teaterskabelsesproces, derfor er der hverken en instruktør- eller en scenograf i deres velkendte roller denne sæson. Der udvikles ud fra keywords såsom: rum og sanselighed og der skabes to immersive og interaktive forestillinger.
VOLUME 18: TRE KUNSTNERISKE PROFILER. TRE TEMAER, TRE FORESTILLINGER
VOLUME 18: Er første sæson med den nye MOMENTUMMODEL. Tre kunstneriske profiler udforsker hver deres tema, og der er derfor lagt op til samskabelse på aller højeste plan! Denne sæson bliver temaerne: INTERNETKULTUR, UTILSTRÆKKELIGHED BLANDT UNGE og CANCEL CULTURE udforsket.