PRESSE
PRESSE KONTAKT
Har du brug for pressemeddelelser og billeder m.m. vedr. vores nuværende sæson på Teater Momentum? Kontakt vores administrative leder Ann-Katrine Schøne Hansen på: ak@teatermomentum.dk
KATALOG 2025/26
Her kan du læse vores katalog for sæson 2025/26
TEATER LOGO PAKKE
Her kan du downloade teatrets logopakke
PRESSEMEDDELELSER
Efter sommeren lancerer Teater Momentum i Odense et nyt koncertformat under navnet Koncerter i teatret // Teater i Koncerten. Til at kuratere dette program har Momentum netop ansat DJ og radiovært Jonas Visti, som vil kuratere musikken på teatret i de næste to sæsoner.
Koncertformatet vil kombinere livemusik med teatrets iscenesættelse og scenografiske elementer, og publikum vil blive inviteret indenfor til en række koncerter, der rykker ved grænserne for, hvad en koncertoplevelse kan være.
Koncerterne vil blive udviklet i samarbejde med en ekstern kunstner, og udvalgte bands vil her få mulighed for at indgå i en scenisk helhed, hvor musikken møder lysdesign, visuals og performative greb i teaterrummet.
Konkret søges artister med høj kunstnerisk kvalitet, en stærk liveprofil og mod på at indgå i et scenisk og eksperimenterende format. Teatret er åbne for mange genrer – alt fra elektronisk, jazz og indie til folk, hiphop og eksperimenterende pop. Det vigtigste er, at musikken har personlighed og fungerer stærkt live, at I har en tydelig stemme og lysten til at udfordre koncertoplevelsen.
Jonas Visti, ny Kunstnerisk Profil for musikken på Momentum:
“Musikken på Teater Momentum har for mig altid stået for noget enormt visionært, grænsesøgende og grænseoverskridende på en og samme tid. Det har været en institution hvor jeg er blevet strøget både med og mod hårene og dannet rammerne om et sted, hvor jeg fik det jeg ikke vidste jeg gerne ville elske. Den større fornøjelse er det nu, at prøve kræfter med at skabe de rammer.”
Jeppe Sand, Direktør på Teater Momentum:
“Momentum vil musikken – og vi vil mere end blot præsentere koncerter. Med det nye format udvikler vi rammerne for, hvordan musik kan opleves live. Det handler om at skabe noget, der både udfordrer og forfører – og som giver publikum en oplevelse, de ikke havde set komme. Det er i det krydsfelt, Momentum hører hjemme.”
Læs mere om vores Open Call til musikere til formatet her: www.teatermomentum.dk/opencall
Pressemeddelelse udgivet den 13.06.2025.
Musik har gennem flere år været en bærende del af Teater Momentums identitet – og det bliver den ved med at være. Trods et skift i ledelsen af musikken arbejder teatret målrettet på at fastholde og videreudvikle sin musikprofil.
”Vi holder fast i vores musikalske DNA: at præsentere unikke oplevelser i høj kvalitet – det publikum ikke vidste, de havde brug for. Samtidig ønsker vi at styrke den æstetiske helhedsoplevelse, så man mærker den skabende kraft, der lever i Momentums vægge,” siger teaterdirektør Jeppe Sand.
Momentum er netop i gang med at implementere en ny strategi for musikken – udviklet i tæt samarbejde med den tidligere musikchef. Strategien skal nu realiseres hurtigere end forventet, og et nyt koncertformat er under udvikling.
”Musikken er blevet en fast del af Momentums identitet – og derfor glæder vi os også til at præsentere koncerter i fremtiden. Vi forventer snart at kunne offentliggøre vores nye Kunstneriske Profil for musikken, som de næste to år vil udvikle og arbejde med vores musikprofil,” fortæller Jeppe Sand.
BEHOV FOR OPBAKNING TIL EN BÆREDYGTIG MUSIKMODEL
Momentum understreger samtidig, at en skarp musikprofil kræver vedvarende opbakning – både fra publikum og fra politisk hold.
”Musikprofilen på Momentum har i syv år været drevet på næsten umulige vilkår – båret af dedikerede ildsjæle, som også er blevet slidt ned. Skal vi fortsætte, kræver det opbakning fra kommune, stat – og publikum. I april havde vi 31 musik-årskortholdere. Vores ambition er en bæredygtig model med styrket opbakning til indholdet,” siger Jeppe Sand.
Teatret modtager i dag en aktivitetsaftale på ca. 85.000 kr. årligt til musikken – en aftale, der udløber om halvandet år. Derfor er det afgørende, at der i god tid findes en løsning, som kan sikre musikkens fremtid på Momentum.
FREMTIDIGE FESTIVALER STADIG UAFKLAREDE
Teatret har tidligere lagt hus til musikfestivalerne Jayide og Ilter. Fremtiden for disse er dog stadig uvis.
”Vi har indgået en gentleman agreement med vores tidligere musikchef om, at de to brands tilhører ham – hvilket vi finder helt rimeligt. Det er derfor ham, der beslutter, om festivalerne vender tilbage. Det udelukker naturligvis ikke, at musikfestivaler kan opstå på Momentum i fremtiden – men hvordan og hvornår, er endnu ikke besluttet,” lyder det fra Jeppe Sand.
OFFENTLIGGØRELSE FØLGER I DEN NÆRMERE FREMTID
Momentum forventer at kunne præsentere både ny Kunstnerisk Profil og det kommende musikformat i den nærmere fremtid.
Pressemeddelelse udgivet den 09.11.2023.
Hvert år ansætter Teater Momentum tre nye kunstneriske profiler, som får til opgave at skabe én forestilling hver på Momentum ud fra en række dogmer, visioner og benspænd. I 2006 blev MOMENTUMMODELLEN for første gang formuleret ved opstarten af teatret. Visionen var at skabe et tidens teater. Midt i Danmark. Teatret med fingeren på pulsen. Et teater, der aldrig læner sig tilbage, men altid læner sig frem. Et teater, som tilbyder publikum scenekunst af høj klasse, der sætter fokus på Danmark, Verden og Odense. Det er stadig og forbliver Momentums vision for at skabe ny scenekunst.
I 2023 forfines og videreudvikles MOMENTUMMODELLEN med fokus på at styrke den kunstneriske fordybelse samt sikre at modellen i fremtiden indtænker nogle af tidens vigtige fokusområder. MOMENTUMMODELLEN udstyrer derfor teatrets tre egenproduktioner med hver deres visioner, kunstnerhold, dogmer samt kunstnerisk profil. Via tre forskellige moduler kan man ansøge om at blive en del af Momentums nye volume-model. Tre dele, en helhed, ét Momentum. Tre Egenproduktioner. Tre Kunstneriske Profiler. Tre Kunstnerhold. Tre Dogmer. Tre perspektiver: Lokalt, nationalt og internationalt – Ét Momentum.
DEN NYE MOMENTUMMODEL
FOKUS PÅ FORBEREDELSESTID, KVALITET OG UDVIKLING
“Efter 17 år med Momentummodellen er det på tide at forfine og videreudvikle modellen op til i dag. Siden modellen blev formuleret første gang i 2006, har virkeligheden udenfor teatret forandret sig på mange områder, så vi ønsker at udvikle Momentummodellen så den også rummer nogle af tidens vigtige dagsordner og fokusområder, samtidig med den spejler udviklingen i teaterbranchen i forhold til hvordan vi producerer teater anno 2023. Derfor skal fremtidens Momentummodel naturligvis også forholde sig til bl.a. bæredygtighed, arbejdsmiljø og diversitet, ligesom den i højere grad skal rumme behovet for fordybelse, udvikling og give plads til flere scenekunstneriske aktører.”
– Teaterdirektør, Jeppe Sand.
Rammerne for den nye model, vil være et led i at skabe de bedst mulige kår for kunstnerne. Her vil der være fokus på at sikre fordybelsesmuligheder, som skal bevæge sig væk fra tanken om at producere mest muligt indenfor kort tid.
“Modellen er blevet et produktet af tiden, hvor det handler for meget om kvantitet på for kort tid og mindre om kvalitet. Det vil vi bryde med i denne justering af modellen. Vi vil sikre ny fordybelse til kunstnerholdene ved at kvalificere forberedelsestiden inden prøvestart, samt skærpe energien væk fra at skabe den vildeste sæson på et konceptuelt plan til at skabe den vildeste forestilling på et indholdsmæssigt plan.”
– Teaterdirektør, Jeppe Sand.
Momentum vil i den nye model fungere som facilitator for udviklingsprocesser, med et ønske om at skabe de vildeste forløb i samspil med kunstnerne. Ønsket er derfor at etablere et miljø hvor der er plads til læring for kunstnerne, og som samtidig skal udvikle scenekunsten.
“På Momentum vil vi både udvikle scenekunst og udvikle kunstnere. I en opdateret model ønsker vi at skabe nye læringsmiljøer for kunstnere, hvor teatret faciliterer udviklingsprocesser med fokus på både produktionerne og de medvirkende. Vi vil skabe de vildeste processer sammen med eksterne kræfter, som ligger i tiden inden prøvestart. Her vil vi have fokus på f.eks. univers- og formatudvikling, æstetik, publikumsudvikling, feedbackmetoder, testvisninger samt læring om økonomi, fondsarbejde og formidling/kommunikation.”
–Teaterdirektør Jeppe Sand.
Med et ønske om at imødegå de udfordringer kunstnere uden fast scene står over for, er den nye model i høj grad tænkt ind i at skabe et frirum, med plads til at producere nyskrevet dansk dramatik.
“I den nye model vil vi også gerne adressere nogle udfordringer, som vi ser i disse år i den danske teaterbranche: Der er mange frie grupper uden fast scene, som mangler steder at producere scenekunst. Hertil at nyskrevet dansk dramatik har svære kår på de danske scener. Vi vil derfor implementere dette i modellen, så vi med vores resurcer bidrager til at skabe gode muligheder for frie grupper og nyskrevet dansk dramatik.”
– Teaterdirektør, Jeppe Sand.
HELE MOMENTUM SKAL INDGÅ SOM AFGØRENDE DEL AF DEN KREATIVE PROCES
“Momentum skal styrke evnen til at opsamle og formidle viden, løbende fra sæson til sæson, så vi bedre kan sætte næsten 20 års erfaringer i spil når der udvikles og produceres på teatret. Teater Momentums faste hold skal til at facilitere, vidensdele og samskabe i det kunstneriske rum, så vi får samlet alle kræfterne til et fælles ”vi” i udviklingen af nyskabende scenekunst.”
– Teaterdirektør Jeppe Sand.
Som led i den nye Momentummodel, er det afgørende at kigge tilbage mod de oprindelige ideer og visioner for Momentum. Her er det processuelle og reflekterende rum et omdrejningspunkt for alle medvirkende.
“Teater Momentum må ikke bare blive et venue for eksekvering. Det handler om at styrke visionen fra 2006 om at være tidens teater. Teatret med fingeren på pulsen. Det kræver mange flere rum for refleksion, udvikling og samskabelse, hvor alle på og udenfor teatret medvirker.”
– Teaterdirektør Jeppe Sand.
Selvom den nye Momentummodel i høj grad læner sig op ad den oprindelige vision, er en betydningsfuld og konkret ændring, at der ikke længere vil være en nøgle-overdragelse. Når ingen har nøglerne, giver det plads til alle som udviklere af den scenekunst der skabes.
“Tanken om at nogle får nøglerne og overtager Momentum, vil vi gerne gøre op med i den nye model. Tiden er løbet fra denne opdeling i grupper. I den nye model har ingen nøglerne, eller rettere, så har alle nøglerne. Til det samme tomme rum, hvor vi skal samskabe ny scenekunst i en helhed på Momentum.”
– Teaterdirektør Jeppe Sand.
Den nye model er ikke hugget i sten, men er en igangværende proces. Der vil være plads til udvikling og evauleringer, som skal forfine modellen løbende.
“Denne udvikling af modellen er en løbende og længere proces, hvor vi også vil evaluere og justere i fremtiden. Herudover har vi visioner om at udfolde og styrke modellen yderligere ved fondsbevillinger fra gode aktører som vil være med i visionerne om mere forberedelsestid, kvalitet og udviklingsværktøjer.”
– Teaterdirektør Jeppe Sand.