VELKOMMEN TIL NATIONALROMANTIK 2.0

Alting var bedre dengang

Titlen på vores sæson NATIONALROMANTIK 2.0 er titlen på vores største frygt og største håb.

I år er det 300 året for dansk teater og Momentums kunstneriske råd opfordrede til en sæson der hyldede dette. Vi fik begge en kvalmende fornemmelse, som undrede os. For hvorfor skal vi nostalgisk hylde os selv – har vi ikke gjort det rigeligt? Denne tilbageskuende selvsmagende klappen-hinanden-på-skuldrene gav os koldsved. Vi besluttede os for at komme kvalmen til livs, og kaste os direkte ud i det vi frygter. Vol. 16 vil derfor generobre nationalromantikken og genopdage den på ny. Igennem tre forestillinger vil vi behandle vores forhold til os selv, hinanden, hvad denne nation er bygget på, og spørge om der overhovedet findes noget, der holder os sammen længere?

“Hvad udad tabes, må indad vindes”

Ovenstående citat er hentet fra den forrige nationalromantiske periode. Ordene kan trøste i krisetider, når alt ramler. Man samler sig, slikker sårene, sætter Matador på for 17. gang og forsikrer sig selv om, at ordet hygge er unikt og ikke kan oversættes til engelsk.

Dog frygter vi, at vi bevæger os mod en tid, hvor en genrejsning af nationalromantisk fascisme kan ske. For at komme dem, der nostalgisk dikterer hvad vi skal være stolte af, i forkøbet, vil vi opildne til at se tilbage og indad med nysgerrige øjne og opdage nye mønstre i stedet for at fremhæve de gamle.

 

 

Alt smelter sammen

Forestillingerne bygger på de hjørnesten den forrige nationalromantiske periode fremhævede som helt særlige. Vores historiske helte, vores bondekultur og vores fælles sprog.

Vi starter sæsonen med at spille Holberg, ikke bare fordi han er dansk, men fordi han rettede en kritik imod, hvem og hvordan vi hylder vores historiske helte. Vi er et kolonialistisk land, beskrevet af vinderne og undertrykkerne, men hvad gør vi, når vi opdager, at alle vores helte er krigsforbrydere? Derudover skal vi skabe en nutidig Morten Koch-fortælling om relationen mellem land og by, og til sidst skal vi dykke ned i sproget, hvor vi føder et nyt menneske og undersøger hvad der sker med os, når sproget ændres eller fastholdes. Som rosinen i pølseenden, laver vi desuden en teaterserie, der vil gøre hele Odense til det ny Elverhøj.

Vi vil lave forestillinger, hvor stenøkser og rumfart går hånd i hånd, hvor fortællingerne måske ikke er lineære og med lethed kan genafspille fortiden i et fremtidsscenarie. For i teatrets verden kan fortid, nutid og fremtid smelte sammen – og noget nyt kan opstå.

 

Vi glæder os til at se jer!

 

Kristoffundkatrinn – Katrine Krohn og Kristoffer Lundberg

Kunstneriske ledere, Vol. 16