VIL DU VÆRE EN DEL AF MOMENTUM?
Hvert år ansætter Teater Momentum tre nye kunstneriske profiler, som får til opgave at skabe én forestilling hver på Momentum ud fra en række dogmer, visioner og benspænd. Vores vision er at skabe aktuelt teater. Midt i Danmark. At være et teater med fingeren på pulsen. Et teater, der aldrig læner sig tilbage, men altid læner sig frem. Et teater, som tilbyder publikum scenekunst af høj klasse, der sætter fokus på Danmark, Verden og Odense. Vil du være med?
OPEN CALLS
- NATIONAL UNDERSØGELSE
- BYENS STEMMER
- MUSIK / KONCERTER
- DEN SULTNE FORFATTER
- LOKALE VÆKSTLAGSKUNSTNERE
TEATER MOMENTUM SØGER KUNSTNERISK PROFIL, DER HAR LYST TIL AT UDVIKLE SIN KUNSTNERISKE PRAKSIS INDENFOR ISCENESÆTTELSE
Vi søger en kunstnerisk profil til sæson 26/27, som er klar til at begive sig ud på en rejse ind i teatrets Momentummodel. Som kunstnerisk profil skal du realisere én forestilling på Momentum i tæt samarbejde med teatrets faste stab. Du vil deltage i Momentummodellens igangsættende udviklingsprogram, hvor det kunstneriske værk udvikles, ændres og samskabes med Momentum.
FORMAT: NATIONAL UNDERSØGELSE
Er du iscenesætter med lyst til at undersøge og udvikle din kunstneriske praksis? Og har du lyst til at indgå i et udviklingsforløb?
Vi leder efter en iscenesætter med en reflekteret tilgang til sin praksis – én, der ikke blot kan skabe, men også formulere, hvad vedkommende ønsker at afprøve og udvikle i et forløb på Momentum.
Vi er ikke interesserede i færdige sceniske idéer – dem udvikler vi sammen – men vi er optagede af din lyst til at undersøge, engagere og udfordre en tematik i en fælles proces. Vi ønsker, at du søger med et samtidstema, som du gerne vil udforske nærmere – samt tre eksempler på kunstneriske undersøgelser, man kunne lave af temaet i samarbejde med holdet på produktionen og teatrets faste stab.
Forløbet i Momentummodellen vil inkludere et procesdesign med workshops, lokal research og tværfaglig udvikling, faciliteret af Momentum. Du bliver altså inviteret ind til at fungere både som kunstner og ekspeditionsleder for en undersøgelse, der involverer forskellige fagligheder og perspektiver – men hvor det er Momentum, der sætter rammen. Læs mere om Momentummodellen her: https://teatermomentum.dk/momentum-modellen/
PROCESDESIGN FOR FORLØBET
Momentum faciliterer et udviklingsprogram i tre moduler:
– Modul 1: KONCEPT & RELATIONER – november 2025 (4 dage)
Udvikling og fastlæggelse af kunstnerisk koncept og idé // Relationer til publikum: målgrupper og relevans // Ansættelse af det øvrige kunstneriske hold // Relationer med Momentums stab // Workshop med Rebekka Boyding fra Det Kunstneriske Råd
– Modul 2: FORMIDLING & LOKAL INSPIRATION – januar 2026 (5 dage)
Workshop med kommunikationsholdet om plakat, tekst, PR og formidling // Workshop om fondsarbejde og produktionsbudget // Kunstnerisk udvikling med lokal research // Workshop med Simon Jon Andreassen fra Det Kunstneriske Råd
– Modul 3: WORKSHOP & AFPRØVNINGER – juni 2026 (6 dage)
Workshop med det kunstneriske hold og Momentums stab // Arbejdsvisning for årskortholdere // Feedback fra Nathalie Melbye fra Det Kunstneriske Råd
RAMMER FOR ANSÆTTELSEN
Den kunstneriske profil på denne produktion skal være professionel iscenesætter. Du skal desuden have forudsætninger for at kunne koordinere, realisere, processtyre og samskabe med forskellige fagområder.
Lønnen følger overenskomsten for sceneinstruktører: Skalatrin 24 (Statens lønsystem). Momentum dækker ikke transport fra din bopæl, men dækker overnatning i forbindelse med de tre moduler, så du kan bo i og opleve Odenses miljø og blive en mere integreret del af byen.
Det øvrige kunstneriske hold, der skal være med til at realisere produktionen, udvælges gennem transparente open calls og auditions. Ensemblet kommer til at bestå af en-tre performere, en dramatiker og en scenograf. Lys- og lyddesign varetages af Momentums faste stab. Det endelige hold udvælges af teaterdirektøren I dialog med den kunstneriske profil.
– FORBEREDELSE PÅ MOMENTUM: Fra den 23. november 2026 til den 7. januar 2027 (med ferie uden løn fra 20/12–04/01) arbejder du fast på Momentum. Perioden tilrettelægges i dialog og er tiltænkt forberedelse og kunstnerisk udvikling på teatret. Du får en kontorplads samt adgang til prøvelokale.
– PRØVEFORLØB: Fra den 8. januar til den 27. februar 2027 (ca. 7 ugers prøver).
– PREMIERE: Den 27. Februar 2027.
Udover ovenstående 3,5 måneders udvikling, forberedelse og prøver, ydes der to måneders aflønning til egen forberedelse, møder og research – herunder til møder, skitse- og modelafleveringer samt udvikling inden ansættelsesstart.
Inden du ansøger, skal du sikre dig, at du kan deltage i de nævnte perioder. Se dokumentet “Procesdesign for National Undersøgelse”, for at få et indblik I rejsen.
Ansøgning sendes via dette link: https://forms.gle/w2r5MafSLQRYG9nF8
Deadline for ansøgning: 24. august 2025 kl. 23.59.
Samtaler afholdes den 19. september 2025 i Teater Momentums lokaler.
TEATER MOMENTUM SØGER KUNSTERISK PROFIL, DER VIL UDVIKLE NY STÆRK DRAMATIK MED AFSÆT I VIRKELIGHEDEN
Vi søger en kunstnerisk profil til sæson 26/27, som er klar til at begive sig ud på en rejse ind i vores Momentummodel. Som kunstnerisk profil skal du skrive én forestilling helt fra bunden på Momentum i tæt samarbejde med teatrets faste stab. Du vil deltage i Momentummodellens igangsættende udviklingsprogram, hvor det kunstneriske værk udvikles, ændres og samskabes.
FORMAT: BYENS STEMMER
På Teater Momentum søger vi en dramatiker med interesse i den antropologisk tilgang og sans for menneskelige nuancer. Vi inviterer dig til at skabe en ny monologforestilling, der gennem en personlig beretning udforsker unges digitale dannelse og onlineadfærd – med udgangspunkt i virkelige stemmer og lokale fortællinger fra Odense.
Forestillingen skal medvirke til at belyse, hvordan unge navigerer i det digitale landskab, og sætte fortællingens kraft i spil på scenen – med både lokal forankring og national rækkevidde.
Læs mere om Momentummodellen her: https://teatermomentum.dk/momentum-modellen/
PROCESDESIGN FOR FORLØBET
Momentum faciliterer et udviklingsprogram i tre moduler:
– Modul 1 // KONCEPT, FORMIDLING & RELATIONER – november 2025 (3 dage)
Udvikling og fastlæggelse af kunstnerisk koncept // Relationer med Momentums stab // Workshop med kommunikationsholdet om plakat, tekst, PR og formidling.
– Modul 2 // AUDITIONS & ANTROPOLOGISK UNDERSØGELSE – januar 2026 (5 dage)
Audition med skuespiller // Indsamling af fortællinger gennem workshops i Odense.
– Modul 3 // READING, FEEDBACK & INDHOLDSDESIGN – juni 2026 (2 dage)
Første del-aflevering præsenteres som reading med det øvrige kunstnerhold // Der afholdes designmøde, hvor det endelige udtryk (rum, koncept, virkemidler) fastlægges.
Endelig aflevering af manuskriptet: 10. august 2026
RAMMER FOR ANSÆTTELSEN
Den kunstneriske profil på denne produktion skal være professionel dramatiker. Vedkommende ansættes til at skrive manuskriptet til en ny forestilling på Momentum.
Dramatikeren honoreres med 97.000 kr. for værket (jf. dramatikernes overenskomst). Momentum dækker ikke transport og logi i ansættelsesperioden, med undtagelse af de fem dage i udviklingsprogrammet, hvor teatret stiller enkel overnatning til rådighed.
Rettigheder: Momentum har opførelsesretten til manuskriptet i to år fra premieredato.
Teater Momentum ønsker med forestillingen at sætte fokus på digital dannelse og onlineadfærd med afsæt i én eller flere af de syv dannelsesprincipper på området: https://on-undervisning.dk/dannelsesprincipper
Forestillingen udgør Momentums “lille produktion”, hvor ord og lyd er de bærende virkemidler – både kunstnerisk og budgetmæssigt. Forestillingen skal kunne tages med ud på skoleturné.
Manuskriptet skal have en spilletid på 45 minutter.
Inden du ansøger, skal du sikre dig, at du kan deltage i de nævnte perioder. Se dokumentet “Procesdesign for Byens Stemmer” for et indblik i forløbet.
Ansøgning sendes via dette link: https://forms.gle/piLWXbwzkSbU4yer6
Deadline for ansøgning: 10. august 2025 kl. 23.59
Samtaler afholdes den 19. september 2025 i Teater Momentums lokaler.
TEATER MOMENTUM SØGER MUSIKERE OG BANDS TIL NYT KONCERTFORMAT I SÆSON 25/26
Teater Momentum søger musikere og bands med en stærk liveprofil, der har lyst til at indgå i en ny form for koncertoplevelse. I sæson 25/26 præsenterer vi en række unikke koncerter, hvor livemusik møder lysdesign, scenografi eller performative greb. Vi kalder det Koncerter i teatret // Teater i Koncerten.
FORMAT: Koncerter i teatret // Teater i Koncerten
Vi leder efter artister, der tør være modige, nysgerrige og æstetisk undersøgende. Koncerterne realiseres i samarbejde med en ekstern kunstner, der tilknyttes hver koncert – f.eks. en scenograf, lysdesigner eller instruktør.
Konkret søges artister med høj kunstnerisk kvalitet, en stærk liveprofil og mod på at indgå i et scenisk og eksperimenterende format. Teatret er åbne for mange genrer – alt fra elektronisk, jazz og indie til folk, hiphop og eksperimenterende pop. Det vigtigste er, at musikken har personlighed og fungerer stærkt live, at I har en tydelig stemme og lysten til at udfordre koncertoplevelsen.
Det er DJ, radiovært og musikentusiast Jonas Visti, der kuraterer programmet for sæson 25/26 og 26/27. Jonas er kendt fra P8 Jazz og har et skarpt øre for musikalske fortællinger, der skaber nærvær og bevægelse.
Koncerterne finder sted fra oktober 2025 til juni 2026 – en fredag eller lørdag hver måned.
FORLØB OG RAMMER
– En koncertoplevelse udover det sædvanlige – med scenografi, lys eller visuals
– PR-materiale og film fra koncerten, som I må bruge efterfølgende
– Mulighed for at sælge jeres musik i teatrets bar
– Honorar efter gældende tarif samt dækning af transportomkostninger i Danmark
KRAV I ANSØGNINGEN
– I har udgivet minimum ét album
– I har spillet minimum to offentlige koncerter med billetsalg
– I spiller originalmusik (ikke covers)
– I vedhæfter ét signatur-nummer, der repræsenterer jer musikalsk
– I sender en kort tekst om jeres musik og motivation for at deltage
– I vedhæfter teknisk rider og budget for transport
– I ansøger med konkrete datoer, hvor hele bandet er til rådighed – I skal kunne hele dagen (inkl. prøver og opstilling). Datoerne kan ses i ansøgningsformularen.
UDVÆLGELSES PROCES
– En baggrundsgruppe udvælger op til 30 bands. Gruppen består af tekniker og to lokale fagpersoner.
– I starten af september udvælger Jonas Visti det endelige program ud fra de indsendte forslag.
– Herefter udarbejdes kontrakter og produktionsplaner af Momentum.
Ansøgning sendes via dette link: https://forms.gle/xNYk2paVSK62qgvEA
Deadline for ansøgning: 10. august 2025 kl. 23.59
INVITATION TIL UNGDOMSUDDANNELSER I REGION SYDDANMARK
Er jeres klasse nysgerrig på nye måder at lære og opleve? Momentums nye format “DEN SULTNE FORFATTER”, giver jeres klasse mulighed for at undersøge litteraturen og deres egne ord, i krydsfeltet mellem scenekunst, læring og fantasi.
Teater Momentum inviterer klasser fra ungdomsuddannelser i Region Syddanmark til at deltage i realiseringen af et nyt, gratis teaterformat, hvor scenekunstens nærvær smelter sammen med læring, og inviterer de unges egne kreative udtryk.
FORMATET: DEN SULTNE FORFATTER
I lydfortællingen DEN SULTNE FORFATTER træder eleverne ind i en fabulerende og poetisk verden der er skabt med udgangspunkt i Knut Hamsuns roman, SULT.
Her er de alle unge forfattere, hvis eneste mulighed for at rumme verden og overkomme dagen, er gennem fantasien og drømmen om noget mere. Sulten er nemlig ikke bare et vilkår, det er også en motor der driver fortællingen frem og fører jer gennem forskellige sanseoplevelser og interaktive øvelser, stemning, lyd og refleksion. Med projektet inviteres eleverne til at opleve verden på en ny og anderledes måde, og sætte ord på den efterfølgende.
FRA OPLEVELSE TIL KREATIV SKRIVNING
Scenekunsten og undervisningen smelter sammen i et rum, der vækker nysgerrighed, kreativitet og fordybelse. Den kreative proces kan med fordel fortsættes efter forestillingen, hvor eleverne kan arbejde videre med egne tekster. Lydforestillingens øvelser og interaktive elementer er tilrettelagt således, at de kan foregå lokalt på skolerne.
EN FORESTILLING TILPASSET JERES SKEMA
Projektet realiseres i perioden september–december 2025 og kræver kun 45 minutter af undervisningstiden. Alt kan tilpasses jeres skema og foregå, når det passer jer bedst. Vi ønsker at udvikle og forfine det nye kunstneriske undervisningsformat i samspil med skolerne, og tager derfor initiativ til en efterfølgende dialog og feedbackproces, så I har mulighed for at sætte jeres præg på fremtidige undervisningsformater.
Teater Momentum udbreder den succesfulde praksis med den unge målgruppe:
”Vi har oplevet stor succes med at nå unge med forskellige nye formater, og flere har efterspurgt, at vi udbreder denne praksis bredere,” fortæller Jeppe Sand, teaterdirektør på Teater Momentum. ”Vi ønsker at fortsætte med at skabe kunst, der ikke kun ses, men opleves og formes i fællesskab med de unge.”
Projektet er støttet af Region Syddanmark.
FORLØB – TRIN FOR TRIN:
- Tilmelding af din klasse: Skolen eller underviseren tilmelder klassen til projektet via. dette skema: https://forms.gle/EFspz4GxGLh4FN9c6
- Teater Momentum sender jer materialet, så formatet kan udføres i en undervisningstime: Forestillingen foregår i jeres egne lokaler – I skal ikke tage nogen steder hen.
- Lydforestillingen afvikles i klasselokalet (Længde: 20 min.): Eleverne deltager i den interaktive forestilling via hovedtelefoner.
- Eleverne deltager i skriveøvelse 1 og/eller 2:
Skriveøvelse 1: Forfatteren på bænken (Længde: fra 10 min. og op): Med fantasien som kompas og magisk realisme som greb skal eleverne skal finde en bænk i det offentlige rum og skrive som den sultne forfatter. Øvelsen opmuntrer til refleksion og eksperimenterende skrivning. - Skriveøvelse 2 (VALGFRIT): Forestilling som virkelighed (Længde: Afhængig af forestillingen): Nu med scenekunsten som den oplevede virkelighed, skal eleverne skal opleve en teaterforestilling på Momentum og skrive fra deres publikumsstol, som var det en bænk.
- Eleverne deltager i skriveøvelse 1 og/eller 2:
- Feedback på forløbet: Klassen kan vælge at dele deres tekster med Teater Momentum. Klasselæreren giver feedback på forløbet til Teater Momentum
Hele forløbet kræver kun ét undervisningsmodul. Alt kan foregå på skolen, hvis ønsket. Det er gratis at deltage. Projektet afvikles i perioden september–december 2025.
Open Call til Odenses vækstlagskunstnere
Skab en performance fra bunden – og vis den på Teater Momentum!
Er du kunstner i alderen 18–30 år og bosat i Odense Kommune? Har du lyst til at kaste dig ud i et intenst og kreativt udviklingsforløb med andre unge kunstnere? Så er det nu, du skal gribe muligheden!
Teater Momentum og H.C. Andersen Festivals søger lige nu 3–4 vækstlagskunstnere til at skabe en helt ny performance på bare 8 dage – under kunstnerisk facilitering af en iscenesætter og med sparring fra teaterdirektør, Jeppe Sand.
OM FORLØBET:
I perioden 15.–23. august 2025 vil du sammen med et hold andre kunstnere arbejde intensivt i Teater Momentums prøvesal. Sammen skaber I en ny performance under en række kreative dogmer – og kulminationen bliver en offentlig optræden på H.C. Andersen Festivals i Momentums store sal lørdag d. 23. august kl. 19:30-20:30.
HVEM KAN ANSØGE?
Vi søger dig, der:
- er 18–30 år
- bor i Odense Kommune
- har erfaring eller stærk interesse inden for kunst og kultur (alle kunstarter er velkomne)
- kan deltage fuldtid i perioden 15.–23. august 2025
RAMMERNE:
- Der vil være adgang til simpelt lys- og lydudstyr i Momentums sal.
- Det udvalgte hold står for idéudvikling og udførelse af scenografi, rekvisitter og kostumer, samt hjælpe med at rydde op efter produktionen.
- Forløbet er et kompetenceforløb, hvor du modtager et symbolsk honorar på 700 kr. samt et årskort til Teater Momentum for din deltagelse.
- Teater Momentum dækker ikke andre udgifter i forbindelse med deltagelse – du står selv for evt. transport, forplejning og medbragt udstyr.
Sådan ansøger du: https://forms.gle/pCvK3YuFLEnd64V19
Ansøgningsfrist: 01/08 kl. 23.59
PRAKTIK HOS MOMENTUM
Er du nysgerrig på, hvordan en kulturinstitution fungerer bag kulisserne? Hos Teater Momentum i Odense tilbyder vi praktikforløb til dig, der gerne vil prøve kræfter med kommunikation, planlægning og formidling i praksis.
Som praktikant bliver du en del af et lille, engageret team og får mulighed for at deltage i mange forskellige typer opgaver – alt efter dine interesser og kompetencer. Vi tilpasser praktikforløbet til dine behov og lægger vægt på at skabe et miljø, hvor du både kan lære og bidrage med dine egne idéer.
PRAKTISK INFO
Praktikken er ulønnet og tilrettelægges individuelt i forhold til varighed og indhold. Vi anbefaler, at du tager kontakt i god tid, hvis du er interesseret. Send en kort mail til info@teatermomentum.dk med lidt om dig selv, din motivation og hvilke områder, du er særligt interesseret i.
Vi glæder os til at høre fra dig!