Ø-værker for små danske orgler

Ø-værker for små danske orgler

25.06.21

Projektet “Ø-værker for små danske orgler” er et samarbejde mellem komponist Frederik Ebert og lydkunstner Sofie Voight. Duoen arbejder med lydlige og klanglige improvisationer for orgel, baseret på materiale som de to har indsamlet rundt omkring i små danske ø-kirker under sidste års nedlukning. Målet var at finde spændende orgler der havde en særegen lyd og en historie bag sig og at skabe værker der gør orglet fysisk nærværende for lytteren i et nutidigt elektronisk udtryk.

Koncerten denne aften er en elektronisk fortolkning af materialet, hvor klanglige teksturer, fejlkilder, mekanik og orglets eget væsen er omdrejningspunktet. Kompositionerne er støvede og poetiske universer, hvor der er plads til at man som publikum kan træde ind i en meditativ lytning samt mærke orglets dybe frekvenser helt ind i kroppen.
I løbet af koncerten vil duoen skiftevis spille numre fra udgivelserne samt skabe elektroniske improvisationer med det optagede materiale fra orglerne.

 

Bag om projektet
Ø-værker er skabt ud fra samtale, skrift, og dogmer baseret på mødet med kirkerummet og dets omgivelser.
Duoen arbejder intuitionsbaseret og er interesserede i at lytte til og indfange bevægelsen og mødet mellem dem selv, orglet og omgivelserne.
I projektet arbejder de med nære mikrofonoptagelser, da de ønsker at komme så tæt på orglernes luft og materialitet som muligt, og afsløre så lidt som muligt om rummets akustiske tilstedeværelse.På udgivelserne Græshave #1 og Nyord #2 har parrets mission været at skabe et skrøbeligt og nærværende udtryk. I traditionel sammenhæng og i meget indspillet orgelmusik, er orglet underlagt kirkerummets akustik der skaber en distancering til lydkilden og ophøjelse ift. lytteren. I en anmeldelse af de to første udgivelser skriver Passive/Agressive følgende:

(…)Musikken er ikkemelodisk og uden pause, og fra orglet lyder en hvislen akkompagneret af samme hypnotiserende rytmiske støj, som man kender fra, når man sidder på en færge eller en bus, hvor lyden er svær at skelne fra vibrationerne i køretøjet. (….)”Jeg ender med at være overbevist om, at ”kropsliggøre” her betyder, at orglerne fjernes fra deres (bogstaveligt talt) ophøjede gemmested bagerst i kirkeskibet og kommer så tæt på lytteren, at det guddommelige forsvinder, og man hører, at de indeholder både mekanik og uperfektheder.

 

Udgivelserne kan lyttes på Spotify, Bandcamp etc.
Ø-værker for små danske orgler:
Ø-værker for små danske orgler: Nyord #2
https://open.spotify.com/album/3owBkQlkYquK9wfxSdGr5t…
Info