LALALAR (TR)

LALALAR (TR)

03.05.23

Lalalar rider lige nu på en bølge af energi og anerkendelse genereret af flere festivaloptrædener, og de frigiver nu deres længe ventede debutalbum, Bi Cinnete Bakar. Albummet er en blanding af punkenergi, mørk elektronisk musik og tyrkisk instrumentering og samples. Det er udtænkt af tre af Tyrkiets mest aktive og innovative alternative kunstnere, Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek og Kaan Düzarat.

For lyttere, hvis kendskab til tyrkisk musik strækker sig så langt som 70’ernes anatolske rock, kan Lalalar komme som en overraskelse. Selvom Şimşek antyder, at disse psykedeliske klassikere “løber i årene” på alle tre medlemmer, er Lalalar meget mere end bare endnu et retro-outfit. I stedet væver de subtile samples af tidløs tyrkisk folkemusik ind i deres elektroniske gryderetter. Lyt f.eks. til, hvordan “Abla Deme Lazim Olur” begynder med et glimt af arabeske strygere, inden den kaster sig ud i et klodset industrial-funk-groove. Eller den måde, hvorpå et klagende hvin af mellemøstlige strygere starter “Abla Deme Lazim Olur”, der hurtigt giver plads til et lummert tema med spaghetti-westernguitar.

Presser man på, vil Lalalar indrømme at være påvirket af folk som Secret Chiefs 3, Rage Against The Machine, Neşet Ertaş, Pantera og Portishead. Tyrkisktalende vil også fornemme en vis intensitet i Şimşeks tekster, som han beskriver som “sarkastiske, mørke humoristiske, politiske og stærkt metaforiske.”

De har opbygget en buzz i de sidste par år, med i alt syv brændende singler udgivet af Bongo Joe siden deres første nummer, Isyanlar, i 2019 – og nu er de endelig klar til at frigøre deres første fuldlængde album. I sin kerne er albummet Bi Cinnete Bakar et oprørsråb. Titlen oversættes til “Alt det kræver er vanvid” et udtryk opfundet af Simşek som den positive bekræftelse, vi alle har brug for i disse urolige tider: “Det er en jump-starter. Det er noget i retning af ‘Du kan gøre det!’ Lad os sige, at du er deprimeret, ved verdens ende, på bunden af havet – alt det kræver er vanvid! Kom nu!”

 

Støttet af Odense Kommune – Odense Musikudvalg og Statens Kunstfond – Projektstøtteudvalget for Musik

INFO