JAIYEDE JAZZ FESTIVAL

JAIYEDE JAZZ FESTIVAL

28.10 – 29.10.22

Vi giver jer igen i år et exceptionelt felt af nybrydende jazz fra den store og smukke verden.

Programmet vil blive offentliggjort løbende. Hold øje med facebook og hjemmesiden.

Med en rørende overflod af global-patriotisk åbenhed og nysgerrighed, udfolder den musiske smeltedigel sig. Og her er jazzen lige præcis dén åndelige rettesnor og lim, der sætter forbindelser mellem alt fra post-punk, hiphop, afrobeat og til klassisk, psychedelia og alverdens folklore. Dét er netop essensen af jazz. At det er musik, der er fordomsfri og med improvisationen som værktøj, opbløder de tidligere skarpt opdelte genrer og forbinder disse på en ny facon.


 

KUNSTNERE 28.10:

THE BODHISATTWA TRIO (IND)

THE BODHISATTWA TRIO fra Kolkata/Delhi (Indien) trækker inspiration fra livet, universet og alt omkring dem. Trioen arbejder bevidst udenom genrer, konventioner og stereotyper, og tror på ekspressionisme, social refleksion og spontane kreationer. Musikken danner sci-fi-lignende lyduniverser med en stærk rytmisk profil. Musikken minder til tider om rock eller blues og giver associationer til Pink Floyd eller Steve Ray Vaughan, dog stadig med en stærk karakteristisk futuristisk lyd. Med Bodhisattwa Ghosh på guitar, Premjit Dutta på trommer og Shonai på keyboard og synth bas, leverer de et mix af originale instrumentale kompositioner med tryk på harmonisk og rytmisk ekspansion, temaer og variationer, virtuositet og spontan improvisation.

 

Det er således ret flydende jazz det her. Derfor kommer vi også omkring alt fra 80’er-ish prog-jazz-guitar, dyb dubbet og subbet bas og synkoperede beats en masse. Der er således hele tiden en fremaddrivende insisteren, men som veksles til dybe breakdowns, hvor det nærmest tager form af en svedig nat på klubben.

 

Lyt til The Bodhisattwa Trio her: https://thebodhisattwatrio.bandcamp.com/album/the-grey-album

 

ÆT (IL/TR/DK)

Det danske ord ‘æt’ refererer til den gruppe af mennesker, som vi dybest set alle sammen har vores rødder fra. Det er også den reference, den nydannede kvartet ÆT tager udgangspunkt i, når

de smelter nordiske folkemelodier sammen med tyrkiske og arabiske harmonier og spejler de forskellige udtryk i ét samlet lydunivers.

 

ÆT repræsenterer på smukkeste vis hele filosofien bag Jaiyede og derfor er det en kæmpe fornøjelse at kunne præsentere dem til festivalen. Jaiyede handler om, hvordan vi gennem musikken kan udforske genrer og kulturer og sammentænke disse. Lige præcis dét gør ÆT!

De fire prisbelønnede musikere kommer fra vidt forskellige baggrunde og spænder musikalsk fra nordisk folk og klassisk musik til free-jazz og tyrkisk beat. Tilsammen favner ÆT dermed et væld af musiktraditioner, mens de musikalsk udtrykker en fælleshed i kontrasterne.

 

Her er den eneste lyd der eksisterer med ÆT:

https://www.facebook.com/yossi.karutchi/videos/719782085858527

 

DJ: NIELS CHRISTIAN CEDERBERG

KUNSTNERE 29.10:

BILAL IRSHED TRIO (PS/DK/CU)

Bilal Irshed er en imponerende oudekvilibrist, som kaster arabiske traditioner ind nordiske basgange og cubanske rytmer.

Som frontfigur i Bilal Irshed Trio, skaber han, sammen med bassist Rasmus Møldrup og perkussionist Yohan Ramon en musikalsk odyssé fyldt med tempofyldt strengespil, vuggende basgange, som er dybt forankret i den nordiske jazztradition og synkoperede cubanske rytmer.

 

Musikken tager sit afsæt i arabisk og tyrkisk musik, men inkorporer også mange elementer af andre genrer og skaber således en moderne global folklore, med rødder i traditioner. Ofte, i arabisk musik, bygges musikken op af et perkussivt drivende element, hvorimod det i vestlig musik typisk er et element der tilføjes bagefter. Disse to grundlæggende tilgange til komposition af musik skaber en dynamik, som er lige så kompleks og labyrintisk, som vi mennesker er det. Herved åbner Bilal Irshed Trio op for et rum for følelser, kærlighed, dialog og mellemmenneskelig forståelse.

 

Lyt til Chronotope her:

https://open.spotify.com/album/3qVuSMiUHg2u6FzElusU1p?si=9RvNCw8mTGOIdbGh5V3Eew

 

Video fra koncert på ALICE Cph:

https://www.youtube.com/watch?v=Vai-z5arH68&ab_channel=BilalIrshed

 

COPENHAGEN CLARINET CHOIR (DK/IT/IE)

Copenhagen Clarinet Choir er et nyt eksperimenterende ensemble, der skaber multifarvede soniske plateauer gennem improvisation og med udgangspunkt i åbne partiturer. Anført af den irske træblæser og komponist Carolyn Goodwin, arbejder sekstetten på en ligeværdig tilgang til musikken, den er samler alle i en enhed; indbyrdes afhængige hinanden finder de en overordnet form der er lige så harmonisk som en levende organisme. Ligesom et kor, er de individuelle stemmer fra de seks klarinetter synergiseret, hvilket skaber en varm, pulserende lyd. Resultatet er en dyb symbiotisk klang skulptureret af klarinettens nuancer.

 

Udover Carolyn Good win består Copenhagen Clarinet Choir af Anders Banke (DK), Francesco Bigoni (IT), Maria Dybbroe (DK), Jonas Engel (DE) og Henriette Groth (DK).

 

Lyt til debutalbummet Organism her:

https://copenhagenclarinetchoir.bandcamp.com/

 

DJ: RASMUS SCHACK


Jaiyede Jazz Festival er støttet af Odense Kommunes Musikudvalg og Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik.

INFO