Jaiyede Jazz Festival 2021

Jaiyede Jazz Festival 2021

22.10.21 – 23.10.21

Vi tager igen i år temperaturen på jazzen og dens væsen.

Igen i år har vi overvejende fokus på den danske jazz med enkelte udenlandske overraskelser.

Genrer og forståelser af, hvad jazz er deklinerer, og ubestemmelige former og forbindelser opstår. Det særligt i-øre-springende er den totale negligering af konventioner, og de rigide, statiske opdelinger af genrer og kulturelle koder.

Med en rørende overflod af global-patriotisk åbenhed, flertydighed, hjerterum og nysgerrighed udfolder den musiske smeltedigel sig. Og her er jazzen lige præcis dén åndelige rettesnor og lim, der helt naturligt highlighter forbindelser mellem alt fra post-punk, dub, IDM, hiphop, afrobeat og drum’n bass til klassisk, psychedelia og alverdens folklore. Dét er netop essensen af jazz. At det er musik, der fordomsfrit og med improvisationen som værktøj, opbløder de sekteriske genrekonventioner og forbinder punkterne i den helt, helt store prik-til-prik tegning.


Program:

Fredag d. 22 oktober:

London Odense Ensemble.

Vi har sat nogle af de ypperste musikere fra Londons jazzmiljø sammen med nogle af de absolut dygtigste jazz-, krautrock- og syrefolk herhjemme.
Det er en kæmpe ære at præsentere disse cool cats:
Tamar Collocutor (Collocutor, Jessica Lauren, Dele Sosimi m.fl.)
Al MacSween (Kefaya, Maisha, Nubya Garcia m.fl.)

Jakob Skøtt (Causa Sui, Rude & Skøtt, Chicago Odense Ensemble m.fl.)
Jonas Munk (Causa Sui, Ulrich Schnauss, Manual, Chicago Odense Ensemble m.fl.)
Martin Rude Lindegaard (Rude & Skøtt, Carcoque m.fl.)
Ensemblet mødes dagen før koncerten I studiet og jammer og vil bringe disse jams til scenegulvet på Jaiyede Jazz Festival. Det kan jo ikke andet end at blive fænomenalt. Alene denne koncert er jo hele billetten værd.

 

Marcela Lucatelli’s Brazilian Songbook

Den brasilianske sangskat møder nyskabende stemmeeksperimenter og rå improvisation i hænderne på Marcela Lucatelli og et regulært A-hold af nysgerrige danske musikere med Anders Vestergaard (trommer), Rasmus Kjær Larsen (tangenter) og Lars Bech Pilgaard (guitar).

Det brasilianskfødte stemme-ikon Marcela Lucatelli dykker ned i sit hjemlands uudtømmelige sangskat. Med udgangspunkt i sine ekstreme vokalteknikker tager Lucatelli værker, udødeliggjort af mestre som Antônio Carlos Jobim og João Gilberto, under kærlig behandling.

Marcela Lucatelli er en bemærkelsesværdig skikkelse, der forener ny kompositionsmusik, vokaleksperimenter og ofte politisk ladede performances. Hendes musik er både blevet fremført af DR VokalEnsemblet, Neue Vocalsolisten Stuttgart og den radikale gruppe Apartment House for nu blot at nævne nogle få. Ligeledes har hun medvirket på en lang række prominente festivaler som Ultima, Copenhagen Jazz Festival og WOMEX. I 2019 modtog hun Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens talentpris. I år har hun for nylig modtaget Pelle-prisen på KLANG Festival, som går til et talent, der tør være på tværs af tidens normer.

Lyt til den brasilianske sangskat her:
https://www.youtube.com/watch?v=xDUXrioKakk…

 

Klimaforandringer.

Klimaforandringer er en dansk sekstet, som massere alt fra Vestafrikansk polyrytmik, sleazy 70’er-psykedelisk-western-guitarer og autotune sammen til en vidunderlig palette af auditive indtryk. Til dagligt gør disse smukke mennesker sig blandt andet i bands, som Bisse, SVIN, Frk.Jacobsen og Girls in Airports samt mange flere.

Deres kompositioner er komplekse, futuristiske favntag med sci-fi og analog library musik og alt derimellem. Tekstmæssigt vender og drejer de det danske sprog i en nærmest haiku-agtig tilgang. Det er et band vi gerne har ville præsenterer i lang tid, så det er en fornøjelse endelig at kunne dette.

Dét her bliver med garanti en fest, hvor numsen absolut ikke behøver at forblive i sædet.
Tjek deres musik ud her: https://klimaforandringer.bandcamp.com/album/sl-gt

 

Astrid Engberg

Astrid Engbergs soniske landskaber emmer af hendes skandinaviske rødder tilført kalejdoskopiske nuancer fra hendes rejser til verdens kroge – Vestafrika såvel som Paris. Musikken inspireres af naturen, hverdagen, mennesker, billeder og lyde og Astrids fortryllende stemme udtrykker både en oprigtig følsomhed og dyb styrke.
’Tulpa’ udkom sidste og var en af årets bedste plader her hos Momentum Musik.

Tulpa er en længe ventet efterfølger til de tre EP’er ‘Life Goes On’, ‘Poetry is Gone’ og ‘Modern Blues’ og er Astrid Engbergs første fuldlængde album. Albummet er udgivet på det danske pladeselskab Creak Inc., der specialiserer sig i genrebrydende, dansk musik og tidligere har udgivet modular-jazz ekvilibristen Nejrup, som har spillet på Jaiyede Jazz festival i 2019.

Der vil blive præsenteret numre fra Tulpa blandet med live improvisation og nye kompositioner i samarbejde med sit band bestående af Anders Bo Eriksen (Tuba, SPDS m.m.), Jonas Cook (Keys) og Sven Meinild (Saxofon og fløjte).
Astrid har for nyligt vundet Steppeulven – den danske kritikerpris 2021, som bedste producer. Stort tillykke til Astrid herfra.

Lyt til Tulpa her:
https://open.spotify.com/album/2sKubvKCIQTnoLJDysvG3Y…


Lørdag d. 23:

Vula Viel (UK)

Vula Viel er et britisk projekt baseret på muligheder og frihed. Et rum, hvor nye musiske opfindelser sætter kursen og krydsbestøvning af genrer er obligatorisk.

Bandet bevæger sig fra aner af de legendariske dekonstruktivister i Pop Group-ish punk-funk til vestafrikanske indflydelser og samtidig spiller de sig ind i vores allesammens rige jazzarv. Centreret omkring den ghanesiske gyil-xylofon nedbryder Vula Viel traditionelle strukturer for at finde mere rummelig plateauer at navigere i, på og med. Med Ruth Gollers punk-kantede bas skabes en stærk lim til Bex Burchs gyil og Jim Harts polyrytmiske trommer.

Bex Burch, som er frontfigur og sangskriver i Vual Viel, har i 2021 været vært for sine egne radioprogrammer på Worldwide FM, samarbejdet med Max Hallett omkring remix af Hector Plimmer, kreeret en EP (Disrupt #4) med emanative samt søsat nye projekter med Tamar Collocutor Osborn, Leafcutter John og andre spændende musikere, der kommer i 2021.
Spilleglæden på deres albums indikerer, at koncerten til Jaiyede Jazz Festival kommer til at sætte sig dybe spor i jeres øre og krop. Denne særegne trio passer, som fod i hose til Jaiyede’s profil og vi glæder os som små jazzbørn til at opleve dette band.

Dyk ned i Vula Viel her:
https://open.spotify.com/artist/1jT6MojAt9681vjmFcHdeK…

 

ERUM

ERUM er en eksperimenterende jazz-metalkvartet fra Aarhus, der udvider rammerne for både jazz og metalmusikken, ved at blande tonstunge riffs der smager af Meshuggah og Deftones sammen med improvisationer der kunne pege hen i retningen ad den sene John Coltranes eksperimentelle saxofon med hint af spirituel jazz.

ERUM skaber kaotiske, hårde, stramt spillede og interessante bevægelser, som bliver udforsket af musikerne med brændende saxofon, tørre og groovy trommer samt dybe og labyrintiske guitarfigurer.

ERUM udgav sin debut “Zhu” i november 2019 og den kan du vikle ørene ind i her:
https://open.spotify.com/album/5Resr75kaO4ySuj8vHrPIa

 

Yellow Spoon

Yellow Spoon udgøres af trommeslager Rasmus Riis Sitarz og keys wizard Christoffer Holm Clausen.

Duoen spiller improvisatorisk jazz med mærkbare strømninger fra hiphop og house. Således har de skabt frit flydende jazzbølger i Danmark siden 2018 og har hurtigt etableret sig som en af de mest interessante crossover jazz-beat-bevægelser her til lands. På en scene der sprudler med mere talent end nogensinde før! Siden 2018 har de bl.a. spillet med folk, som Gaslamp Killer (US), Laura Misch (UK), Charlotte Dos Santos (NO) og har samarbejdet med danske kunstnere som Nanna.B & Shatter Hands. Politiken og P8 Jazz har kaldt dem et must-watch.

Deres debutalbum er en mosaik af alt godt fra den rytmiske musik de sidste 50 år og derfor også en smule overflødigt at begynde at lave alle mulige referencer. Men da referencer ofte er sjove og pædagogiske, så skyder vi da lige dem her i puljen, som pejlemærker: Weather Report, Jaga Jazzist, Return To Forever og et label, som Brainfeeder, men du kan sikkert selv finde flere.

Lyt til Yellow Spoon’s eponyme debutalbum der har et hav af spændende folk med:
https://yellowspoon.bandcamp.com/album/yellow-spoon

 

Heriette Sennenvaldt
Sennenvaldt udgave sidste år det mesterslige udspil “Something Wonderful”. Dette album er det eneste vi har hørt til Sennenvaldt siden UNDER BYEN udgav deres “alt er tabt” i 2010! Hvor har vi dog savnet dén stemme og er derfor mildt sagt euforiske over at kunne præsentere hende til Jaiyede Jazz Festival.
Something Wonderful er urovækkende, intrikat, delikat og skrøbelig, som få plader er det. Som snefnug på en skyfri dag.
Et univers der hele tiden er på grænsen til kollaps men, som konstant griber sig selv via Sennenvaldts knitrende stemme der væver udtrykket sammen og fylder de lommer ud, hvor man bedst tror, at nu, falder det hele sammen. Instrumenteringen består bl.a. af piano, blæsere, sparsom percussion og guitar samt en kringelkrog af diverse andre indslag. Genrermæssigt er vi vidt omkring, men det er jazzen i al sin mangfoldighed, som er ankeret her.
Det her bliver én af de der koncerter, hvor vi kan høre hinanden trække vejret, høre hinandens hjerter slå og, hvor tåre og smil højst sandsynligt vil forekomme i lige mængder.

Du kan lytte til Something Wonderful her:

https://open.spotify.com/album/2n9rr4hvX6IpUC9aomLm47...


DJ’s til Jaiyede i år er Jonas Visti og Pernille Krog Mogensen.

Pernille Krog Mogensen er en velkendt skikkelse på den danske musikscene.

Som musikchef på den elektroniske musikfestival Strøm i næsten et årti, som DJ i endnu længere tid, som vært gennem to år på programmet Mango Drive på Heartbeats Radio og som nuværende vært på Kollektivet på DR P3 er Pernille ekspert i den elektroniske musikscene og hendes arbejde med netop denne har medført jobs inden for området i hele Europa.

Hendes entusiastiske support af særligt den elektroniske vækstlagsscene har uden tvivl været medvirkende til at positionere scenen dér, hvor den er i dag.

Med jobs som booker på bl.a. Frost Festival og SPOT Festival, og som manager for duoen Bremer/McCoy, har Pernille Krog Mogensen taget skridtet videre og favner derfor ikke blot den elektroniske verden, men har et godt, bredt og professionelt take på musik generelt.

Jonas Visti har de sidste 7 år floreret som en alsidig skikkelse på den danske musikscene, uanset om det er i form af hans værtskab på Danmarks Radios’ P8 Jazz, som DJ på landets spillesteder og klubber, lydkurator på Statens Museum for Kunst eller som konferencier på forskellige festivaler rundt omkring i landet.
Derudover har han gennem mange rejser til verdens afkroge en stadigt voksende vinylsamling, som givetvis før eller siden kommer til at sno sig stramt, men kærligt om dit følelsesregister på varmeste vis.

 

Jaiyede Jazz Festival er støttet af Odense Kommunes Musikudvalg, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik og Møllerens Fond.

Info